Beskrivning

Vandring är en form av friluftsliv som innebär att man till fots i rekreationssyfte förflyttar sig i naturen. Den kan ske på ospårad mark, men sker ofta på iordningställda och markerade vandringsleder.

För att få en så bra vandring som möjligt behöver man ta hand om sin kropp och lyssna till dess signaler. När vi börjar vandring är det viktigt att gruppen hittar en lagom takt som vi sedan kan hålla under dagen, med hänsyn till terräng och hur mycket packning vi har med oss. Vi stannar i regel redan efter 10 – 20 minuter för att rätta till kläder och annat som kan kännas obekvämt och kanske får vi ta av oss ett mellanlager med kläder så att vi inte blir onödigt svettiga. När vi tar en paus försöker vi hitta en plats som är så torr och vindskyddad som möjligt. Då kan det vara till sin fördel att ta av kängorna och lufta fötterna samt göra lite gymnastiska övningar för öka blodflödet i axlar och rygg om eventuellt ryggsäcken är tung.

Klä dig rätt.

När man vistas och vandrar i naturen ställer det andra krav på kläderna än vad det gör till vardags. Man möter väder och vind, slitage och törnar från terrängen och man svettas och fryser, om vart annat, när man vandrar dig. Om man väljer tåliga material och klär sig enligt flerskiktsprincipen håller man sig torr, varm och behaglig. Ett underställ som transporterar bort fukt, en värmande tröja som mellanlager och ytterplagg som blockerar vinden brukar vara lämpligt. När man tar paus eller om det börjar regna drar man på dig ett förstärkningslager ovanpå. Friluftskläder med funktion – kläder i fukttransporterande, isolerande, vind- och vattentäta material och material som släpper ut fukt är att föredra. Materialet spelar nämligen en viktig roll i att skydda dig mot vind, kyla och väta. Just väta är det stora hotet mot välbefinnandet eftersom det leder kyla. Man bör undvika kläder bomull i närmast kroppen – strumpor, tröjor, underbyxor – eftersom det håller kvar fukten och gör att man lättare börjar frysa. Flerskiktsprincipen delar upp klädseln i fyra lager med olika uppgifter. Med flera lager är det enkelt att variera klädseln efter växlande väder och arbetstempo. När man blir svettig tar man helt enkelt bara av ett lager och när man fryser förstärker man med ytterligare ett lager.

 deco_near

Ryggsäck ska sitta rätt på ryggen.

Man klarar av att transportera även mycket tunga bördor om man bär den rätt. Den mesta tyngden ska bäras av större muskelgrupper, som dem i rygg, buk och ben. Det är därför rejäla vandringssäckar är utrustade med ett stoppat avbärarbälte runt höfterna.

När man väljer en ryggsäck som ska klara flera dagars vandring med packning behöver man naturligtvis ställa högre krav än på en ryggsäck för dagsturer.

Ryggsäcken ska ha stabil konstruktion, vara avlastande och ha ett ergonomiskt bärsystem. Bra passform och storlek för din längd och kroppsbyggnad och bra förvaringsmöjligheter både sett till volym, åtkomst till innehåll och möjligheter att förvara saker i olika fickor år också viktigt. Andra viktiga detaljer är att ryggsäcken har starka vävar, sömmar, remmar med mera som klarar tung belastning och som står emot väta.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *